In een paginagrote advertentie in enkele kranten maakte een heel aantal Vlaamse captains of industry de balans op van het huidige regeringswerk. Aanleiding is de legislatuur van de Vlaamse en federale overheid die bijna halfweg is. Ze vragen een hervorming van de vennootschapsbelasting en bijkomende investeringen in onderzoek & ontwikkeling, en in infrastructuur voor mobiliteit en onderwijs.

Vanuit de Kempen is de open brief mee ondertekend door onze Afgevaardigd Bestuurder Sam Daems, Tom Heyman (Janssen Pharmaceutica), Christ’l Joris (Etap), Jef Lembrechts (Vanhout), Vic Swerts (Soudal) en Ronny Van Broekhoven (AGC Glass Europe).

De bedrijfsleiders wijzen erop dat de groei aantrekt, dat bedrijven investeren en aanwerven en dat de faillissementen en werkloosheid sterk dalen. “Maar het herstel is nog broos”, voegen ze er meteen aan toe.

Overheidsuitgaven
Ze wijzen de overheden op de overheidsuitgaven die in de voorbije 5 jaar met 15 miljard zijn toegenomen tot meer dan 200 miljard in totaal. “Onze overheden moeten dan ook dringend competitiever en efficiënter worden en ten gronde nagaan of een uitgave wel noodzakelijk is.”

Verder vragen ze om de loonhandicap verder aan te pakken via een nieuwe wet op de loonnorm en de invoering van een energienorm om de stijgende energieprijzen af te remmen. “Een hervorming van de vennootschapsbelasting moet de zin om te ondernemen en te creëren ondersteunen, niet ondermijnen. En er dringen zich een stakingswet en een effectieve dienstverlening door overheidsdiensten op.”