Dat B&R Bouwgroep steeds innoverend probeert te zijn binnen de traditionele bouwsector, bewijst de nominatie voor de Belgian Building Innovation Award. Met dochterfirmas Hooyberghs (Algemene Bouwonderneming), Verheyen (Betonproducten) en B&R Building Materials (C-grid© carbon wapening) wist B&R Bouwgroep de nominatie in de wacht te slepen voor haar Hybride zelfdragende CarbonCast Sandwichpanelen in architectonisch beton.

Hybride zelfdragende CarbonCast Sandwichpanelen in architectonisch beton zijn sandwichpanelen in hoogwaardig architectonisch beton waarin traditionele wapening gecombineerd wordt met carbonwapening. De panelen zijn constructief zeer sterk door de combinatie van de wapening, waardoor de wanden ook dragers worden. Het vernieuwende product speelt in op de toenemende tijdsdruk binnen de bouwsector. Door het gebruik van Carbon kan er meer vervoerd worden omdat de betonelementen lichter en slanker zijn voor eenzelfde sterkte en ook de montage verloopt hierdoor veel sneller. Daarnaast biedt het nog talloze andere voordelen. Zo is C-grid© bijvoorbeeld zes keer sterker dan staal, niet corrosief en thermisch inert, wat allemaal weer voordelen biedt binnen het bouwproces.

Dochterfirma Verheyen Betonproducten is in 2010 begonnen met het bestuderen en uitwerken van deze bestaande techniek die overgewaaid is vanuit de USA. Bouwbedrijf Hooyberghs was de eerste onderneming om deze werkwijze te integreren in concrete projecten en om zich deze know-how eigen te maken. Carbonwapening was in Vlaanderen voorheen enkel gekend in renovatieprojecten. B&R Bouwgroep heeft, na de gunstige evaluatie van de eerste projecten, besloten om in 2014 dochterbedrijf B&R Building Materials op te richten. Deze firma importeert C-Grid©, het basisproduct achter de techniek, en stelt het ter beschikking van Europa en het Midden-Oosten.

Het is uniek dat binnen één bouwgroep bijna alle bouwdisciplines zijn ondergebracht. Dankzij de synergiën binnen de groep is de realisatie van grensverleggende projecten mogelijk en worden innoverende producten, zoals de Hybride zelfdragende CarbonCast Sandwichpanelen, ontwikkeld en succesvol geïntegreerd binnen bouwprojecten.

Het is de tweede keer in 2 jaar tijd dat er een firma binnen de B&R groep genomineerd is. In 2013 was dit dochterfirma Arkana. Zij werden genomineerd voor een procesinnovatie. Arkana heeft voor woningbouw namelijk een concept voor een bouwteam uitgewerkt, waarbij Arkana al een rol begint te spelen nog voor de bouwgrond gekozen is. Arkana is een particuliere woningbouwer die gekend staat voor het bouwen van energiezuinige kwaliteitswoningen in houtskeletbouw.

Ter gelegenheid van de jaarlijkse Batibouw beurs worden er prestigieuze awards uitgereikt aan vooraanstaande bouwbedrijven en ontwerpers. De Innovation Award wordt uitgereikt door Confederatie Bouw en het Wetenschappelijk Technisch Centrum Bouw (WTCB). Er zijn 3 bedrijven genomineerd voor hun innovatieve aanpak. Aan één van deze drie genomineerde bedrijven wordt op 4 maart 2015 de award toegekend.